Gå direkt till innehåll
Ung trio tar hem vinsten i NCC:s Minecraft-tävling

Pressmeddelande -

Ung trio tar hem vinsten i NCC:s Minecraft-tävling

Med ett kreativt och spännande förslag på hur Norra Sigtuna stad kan utvecklas i framtiden vann Hugo, Otto och Filippa NCC:s Minecraft-tävling i Sigtuna.

Inom konceptet Mina Kvarter har Svensk Byggtjänst utvecklat ett anpassat sätt att använda spelsuccén Minecraft för att bygga upp och bygga om stadsmiljöer.

Med hjälp av denna lösning anordnade NCC i slutet av augusti en Minecraft-tävling för barn och ungdomar för att få deras perspektiv på stadsplanering i Norra Sigtuna.

Svensk Byggtjänst byggde först upp en modell över hela det befintliga området i Minecraft. Sedan fick de tävlande ungdomarna ladda ned denna modell och bygga in sina egna förslag till hur området skulle kunna bebyggas.

Det kom in flera kreativa och tänkvärda förslag. Tävlingen är ett led i NCC:s och Sigtuna kommuns visionsstyrda stadsplaneringsprocess som innebär att medborgarna tillfrågas innan man tar fram skisser och förslag på hur Norra Sigtuna kan och bör utvecklas.

Hugo (13 år), Otto (8 år) och Filippa (13 år) har med färger och former byggt upp det nya området i en Minecraft-modell på ett sätt som tar hänsyn till ett modernt stadsliv. Samtidigt finns den speciella Sigtunakänslan kvar, med tydliga aktivitetsområden och mötesplatser. Trion valde att tävla i lag eftersom det är roligare om man är fler;

– Att vi var tre stycken gjorde också att vi kunde bygga mer och faktiskt få ihop en stadskänsla. Det hade vi nog inte hunnit med om vi tävlat var för sig säger Hugo.

Filippa fortsätter:

– Det var toppen att jobba i ett lag och i och med att vi var tre hade vi ju också tre gånger fler idéer än om vi arbetat var för sig.

Kim Hultén, projektchef på NCC, konstaterar att engagemanget från de tävlande har varit stort och att det är angeläget att ta tillvara ungdomars idéer i planeringsprocessen:

– Allt för ofta utgår stadsplanering och arkitektur från vuxnas behov. Hugo, Otto och Filippa har med sitt bidrag visat att vi har mycket att vinna på att konsultera barn och ungdomar när vi utvecklar och bygger städer.

Det vinnande bidraget finns att se på projektets webbplats www.norrasigtunastad.se

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Relaterat innehåll

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige