”Därför krävs tydligare kompetenskrav”
Samhällsbyggnadssektorn behöver en tydligare modell för att definiera och verifiera kompetens. I en debattartikel på Altinget lyfts frågan gemensamt av Svensk Byggtjänst, Byggföretagen och Byggherrarna.
Samhällsbyggnadssektorn behöver en tydligare modell för att definiera och verifiera kompetens. I en debattartikel på Altinget lyfts frågan gemensamt av Svensk Byggtjänst, Byggföretagen och Byggherrarna.
2023 blev året med högst antal dödsolyckor i byggbranschen på tio år. Trots uttalade nollvisioner från såväl branschen som från politiken, omkom 57 personer i olyckor på svenska arbetsplatser under förra året. I Svensk Byggtjänsts nya bok Säkerhetsparadoxen undersöker arbetsmiljöexperten och författaren Fredrik Rosengren vad sektorn behöver göra för att minska olyckorna.
Jenny Stenberg blir ny produktchef på Svensk Byggtjänst efter att ha lämnat vd-posten på branschorganisationen Fastighetsmäklarförbundet. Hon blir nu en del av Svensk Byggtjänsts utvecklingsresa, där kunskap om det hållbara samhällsbyggandet står i centrum.
Nu lanserar Svensk Byggtjänst boken Likställda arbeten i entreprenader, som är den första boken av sitt slag – ett heltäckande uppslagsverk för allt som rör byggentreprenörens rätt till ersättning om förutsättningarna för bygget ändras från det avtalade, så kallade likställda arbeten. Ändringar av avtal ligger ofta till grund för oegentligheter och tvist mellan parterna.
Samtidigt som långivare och investerare ställer allt hårdare krav på att samhällsbyggnadssektorn lever upp till affärsetiska spelregler, prioriterar byggentreprenörerna etikfrågor väsentligt lägre. Nu lanserar Svensk Byggtjänst via Etikforum ett första konkret verktyg: en kostnadsfri e-utbildning i affärsetik på svenska och engelska.
Johanna Kullman blir ny förlagschef på Svensk Byggtjänst. Den flerfaldigt prisade förläggaren kommer närmast från Norstedts förlag och har genom åren framgångsrikt skapat och drivit hundratals bokprojekt. På Svensk Byggtjänst blir hon en del av en ny spännande utveckling där samhällsbyggnadssektorns kunskapsbehov för en hållbar omställning står i centrum.
ABK 09 i praktiken kan sammanfattas som samhällsbyggnadssektorns standardavtal för konsultuppdrag. En väldigt viktig grund är att både konsulter och beställare är kunniga om avtalets ramar, samt att de är medvetna om hur avtalet påverkar den egna verksamheten och affären.
Hur påverkar den digitala utvecklingen yrkesrollerna i byggbranschen och hur väl rustade är man inför de nya kompetensbehoven? Nordic Contech Talks andra webbinarie bjöd på insikter och lärdomar från några av branschens företrädare om vad som krävs av morgondagens samhällsbyggare.
Den 27 augusti är det dags för det andra webinariet i Nordic ConTech:s serie om hur samhällsbyggnadssektorn kan ställa om för att framtidssäkra branschen under den pågående Coronapandemin.
Boken innehåller föreskrifter från Arbetsmiljöverket och lagar om arbetsmiljön som måste finnas tillgängliga på byggarbetsplatsen.
Av de sex nominerade böckerna, utgivna av Svensk Byggtjänst under 2018, utsåg juryn ”Beteendebaserad säkerhet. Handbok för byggbranschen" skriven av Erik Matton och Fredrik Rosengren.
Sex böcker utgivna av Svensk Byggtjänst har nominerats till "Årets Bok 2018". Böckerna spänner över flera fackområden inom samhällsbyggnadssektorn.
Byggsektorn är den bransch i Sverige där flest olyckor med dödlig utgång inträffar. Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 stycken dödsolyckor inom byggverksamhet, och då är inte utstationerad arbetskraft medräknad i statistiken. Boken Beteendebaserad säkerhet handlar om att identifiera säkra beteenden och förbättra arbetssätt för att minska olyckor i byggsektorn.
Det behöver byggas rekordmycket för att möta samhällets behov. Brist på kunnig personal riskerar att bli det största hindret för att klara detta. Hur kan problemet lösas? Vilket ansvar har politiken och regeringen för denna typ av samhällsviktig utbildning? Dessa frågor står i fokus under Svensk Byggtjänsts seminarium i Almedalen 2016.
Arbetsgivare inom byggsektorn skriker idag efter kompetent personal, samtidigt som allt färre utbildar sig inom vissa byggyrken. Detta gäller såväl akademiker som yrkesarbetare. I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret pratar vi om hur tillgången på arbetskraft kan säkras, nu när en tredjedel av alla medarbetare i byggsektorn går i pension under en femtonårsperiod.
Hur påverkar kontorsmiljön medarbetare och organisationer och vilken betydelse har kontoret för samhället i stort? Författaren Christina Bodin Danielsson ger oss svar på frågan Vad är ett bra kontor? i den nya boken med samma namn.
Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.
Malmskillnadsgatan 36
111 57 Stockholm
Sverige