Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Motiv MER ökar branschens kompetens kring mät- och ersättningsregler

    Motiv MER är en ny medlem i AMA-familjen. Den förklarar och tolkar mät- och ersättningsreglerna i MER. Om fler skaffar sig fördjupad kunskap om dessa regler ökar chanserna att upphandlingen blir tydlig och korrekt. Bättre förfrågningsunderlag ger färre tvister och stora besparingar för båda parter.

  • Ny bok: ”Fästning eller fikaställe” – en beskrivning och analys kring arbetsplatsens förändring

    Vad är en arbetsplats? Knappast ett tomt rum med tänd belysning, några papper och en dator på ett skrivbord. Snarare en mötesplats för människor med ett gemensamt mål eller syfte. Alltmer arbete sker hemma, på kafé, när som helst och var som helst – företagande och arbetsplats får ett nytt innehåll. Vad detta innehåll består i beskrivs och diskuteras i den nya boken "Fästning eller fikaställe".

  • Nytt inslag i Svensk Byggtjänsts podd Snåret: ”Ja eller nej till Förbifarten – varför finns inga alternativ?”

    Infrastrukturprojekten i Stockholm har den senaste tiden genererat stora rubriker i tidningarna. I Svensk Byggtjänsts podd Snåret lanserar DN-journalisten Viktor Barth-Kron ett eget alternativ till Förbifarten: Bygg Österleden och dra tvärbanespår där igenom. Han medverkar tillsammans med trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) i dagens avsnitt.

  • ”Miljösamordnarens uppdrag” – tillökning i serien med uppdragsbeskrivningar

    Arkitekt- och Ingenjörsföretagen publicerade 1996 en serie skrifter för att underlätta bestämningen av konsultuppdragets innehåll, kvalitet och omfattning vid upphandling av olika typer av tjänster. Svensk Byggtjänst och Svenska Teknik & Designföretagen har därefter bearbetat och utvecklat serien. Nu har den utökats med en ny del inriktad på miljösamordnare – "Miljösamordnarens uppdrag".

  • Ny utgåva: Byggekologi. Kunskaper för hållbart byggande

    ”Vi håller på att förstöra förutsättningen för våra liv på den vackra planeten Jorden. Allt fler inser vikten av att hejda miljöförstöringen och skapa en hållbar samhällsutveckling. Det är bråttom, vi måste ändra vårt sätt att leva nu.” Så inleder författarna Maria Block och Varis Bokalders sin bok "Byggekologi", som nu kommit ut i sin tredje utgåva.

  • Svensk Byggtjänsts satsning fortsätter: Omvärldsbevakning TV växer vidare med fackområdet Förvaltning

    Nu lanserar Svensk Byggtjänst fackområdet Förvaltning i tjänsten Omvärldsbevakning TV. – Vår satsning på webb-TV för byggproffs började förra året med ämnet El och utökades i våras med Husbyggnad. Nu tillkommer Förvaltning. Målet är att under nästa år komplettera med även Anläggning och VVS, berättar Andreas Nyström, ansvarig för Omvärldsbevakning TV.

  • Nytt inslag idag i Svensk Byggtjänsts podd ”Snåret”: Svenskt bostadsbyggande 2014 – För fult, dyrt och dåligt?

    – Nya bostadsområden är enformiga, saknar stadsmässig karaktär och håller dålig byggteknisk kvalitet, menar Anders Gardebring, talesperson för nätverket YIMBY. Han medverkar i det senaste avsnittet av Snåret där kvalitetsaspekten i boendet och stadsmiljön diskuteras och analyseras. Går det att få kvalitet i byggandet när vi nu behöver bygga 250 000 bostäder fram till 2020?

  • Stor konkurrens på Euroskills

    Under tre dagar 2–4 oktober tävlade svenska yrkeslandslaget i Euroskills, EM för yrkesarbetare, på plats i franska Lille. Bland 25 deltagande länder tog det svenska yrkeslandslaget sammanlagt 11 medaljer. För byggyrkena blev det inga medaljer men ändå finns all anledning att vara nöjd. Såväl tävlande som experter och organisatörer var på plats för att lära sig och det var en givande upplevelse.

  • De viktiga samhällsbyggarreglerna på ett ställe: Författningshandbok för byggsektorn 2014/15

    Författningshandbok för byggsektorn är en årlig bok som redovisar ett brett urval av de författningstexter som berör samhällsplanering, byggande och förvaltning. Lagar, förordningar och föreskrifter återges med några få undantag i sin helhet. Författningshandboken innehåller både årets nyheter (tydligt kantmärkta), och lagar och regler som varit med länge (om de är giltiga).

Visa mer