Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

ABK 09 – den praktiska handboken

ABK 09 – den praktiska handboken

ABK 09 i praktiken kan sammanfattas som samhällsbyggnadssektorns standardavtal för konsultuppdrag. En väldigt viktig grund är att både konsulter och beställare är kunniga om avtalets ramar, samt att de är medvetna om hur avtalet påverkar den egna verksamheten och affären.

Kajsa Hessel, vd Svensk Byggtjänst och Maria Hernroth, hållbarhetschef Svensk Byggtjänst. Foto: Juliana Wiklund, Tobias Sterner

Av branschen för branschen: Svensk Byggtjänst lanserar Etikforum

Att arbeta för en sund och etisk bransch som motverkar fusk, mutor och korruption är en akut och prioriterad fråga. Nu får Svensk Byggtjänst förtroendet att samla och sprida samhällsbyggarnas etiska frågor och initiativ i Etikforum. Forumet ersätter tidigare Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd.

Ny utgåva av Beskrivningshandboken ute – nu med CoClass

Ny utgåva av Beskrivningshandboken ute – nu med CoClass

Beskrivningshandboken utgåva 5 från Svensk Byggtjänst vänder sig till dig som ska skriva tekniska beskrivningar och behöver förstå varför och hur man gör det. Men den adresserar också den som ska tolka en beskrivning och avgöra hur arbetet ska utföras.
I Beskrivningshandboken utgåva 5 ges läsaren en inledande introduktion till AMA (Allmän material- och arbetsbeskrivning) och förståelse i hur v

AMA-chefen Christian Sterner och Johanna Brolin, produktägare för AMA Funktion talade om nyttan med AMA Funktion tillsammans med moderatorn Emma Borgström.

AMA Funktion – 450 deltagare i senaste webbinariet

Svensk Byggtjänsts uppdrag är att förmedla kunskap till hela samhällsbyggnadssektorn. Ett av dess största bidrag är AMA, vars senaste tillskott AMA Funktion släpptes i våras. Branschens intresse går inte att ta miste på – vid Svensk Byggtjänsts senaste webbinarium deltog 450 personer och många deltagare tog tillfället i akt till livechatt med Byggtjänsts AMA Funktions-experter.
Johanna Brolin,

Puts för beständiga livsmiljöer – ny bok ger vägledning till materialets möjligheter

Puts för beständiga livsmiljöer – ny bok ger vägledning till materialets möjligheter

Putsen är ett flertusenårigt hållbart material av lera, kalk och gips som erbjuder rika gestaltningsmöjligheter och lång beständighet. Boken ”Puts – utseende, funktion, beständighet” vill inspirera och passionerat visa på putsens möjligheter såväl för nybyggnad som restaurering. För nybyggnad är puts särskilt lämpat för byggnadsmaterialet hampakalk.
För att nå ett beständigt resultat behöver a

Arkitekt 3.0 är här – ny uppdaterad utgåva av den uppskattade handboken

Arkitekt 3.0 är här – ny uppdaterad utgåva av den uppskattade handboken

”Arkitekt 3.0 – Guide för projekterande arkitekter” har kommit i ny utökad utgåva. BIM-projektering, säkra el- och vatteninstallationer samt ett helt nytt kapitel om hållbart byggande hör till nyheterna i en pedagogisk och användbar handbok för byggsektorns allkonstnär: arkitekten.

Cecilia Lejon, Martin Grysell och Javier Carriazo (utan bild) diskuterar byggbranschens cybersäkerhet i det senaste avsnittet av Snåret.

Cyberhot – så it-säkras byggd miljö

Hur ska det gå till när vi ska skydda en bebyggd miljö där faktiskt både byggkranar och skyddsklassade byggnader kan kapas och hackas?

863 röster om hållbar samhällsbyggnad som oroar

863 röster om hållbar samhällsbyggnad som oroar

Samhällsbyggnadssektorns aktörer är inte överens om prioriteringar och förväntade resultat på de hållbarhetskrav som ställs. Det råder stor diskrepans mellan de som finansierar, beställer, försäkrar och upphandlar samt de som bygger, äger och förvaltar. Det visar en ny rapport från Svensk Byggtjänst, baserad på intervjuer och workshops med 863 nyckelpersoner. Tillsammans representerar de en bred

Johanna Brolin från Svensk Byggtjänst och Heini-Marja Suvilehto från Upphandlingsmyndigheten förklarade klimatnyttan med AMA Funktion på Nordbygg 2022.

Upphandlingsmyndigheten och Svensk Byggtjänst – upphandla rätt för klimatets skull!

För att nå branschens klimatmål vilar ett tungt ansvar på beställaren. Hur det effektivast ska upphandlas råder det fortfarande en del förvirring kring. Upphandlingsmyndigheten tillsammans med Svensk Byggtjänst passade på att reda ut frågan inför branschen under Nordbygg 2022.
För att nå klimatmålen krävs metoder för smartare upphandlingar vilket förklarades av Upphandlingsmyndigheten tillsamma

Boken AMA VVS och Kyla 22 är klar – ny uppdaterad version

Boken AMA VVS och Kyla 22 är klar – ny uppdaterad version

Den nya uppdaterade utgåvan av AMA VVS & Kyla är nu klar och finns tillgänglig i tryckt format. De fem största förändringarna i AMA VVS & Kyla 22 berör kontroll, injustering, rensluckor, värmebärare samt styr och övervakning.
Boken AMA VVS & Kyla 22 är en revidering av AMA VVS & Kyl 19 och är avsedd som underlag när tekniska beskrivningar för vvs- och kyltekniska arbeten ska up

AMA EL 22 är klar – finns nu som tryckta böcker

AMA EL 22 är klar – finns nu som tryckta böcker

Den nya utgåvan av referensverket AMA EL med tillhörande RA och MER är nu färdig. Utgåvorna är revideringar av AMA, RA och MER EL 19 som uppdaterats mot aktuella utgåvor av standard och litteratur samt branschens behov och kollektiva kunskap.
AMA EL 22 är avsedd som underlag och referens när tekniska beskrivningar för el- och teletekniska arbeten ska upprättas och när arbetet senare ska utföras

Ägarna ger Svensk Byggtjänst ett mer offensivt uppdrag

Ägarna ger Svensk Byggtjänst ett mer offensivt uppdrag

På Svensk Byggtjänsts bolagsstämma i onsdags fastställde ägarna ett nytt direktiv som ger företaget ett tydligare och mer offensivt uppdrag. Det handlar om att stödja samhälls­byggnadssektorns resa mot ett mer hållbart byggande och en ökande digitalisering.

Genom omvärldsanalys och dialog med sektorn ska företaget leverera största möjliga nytta till hela sektorn, från den största till den m

Visa mer

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst

Besöksadress: Norrtullsgatan 6
113 29 STOCKHOLM
Sverige